top of page
iryna-tysiak-LgzpdJzHm70-unsplash.jpg
Dubbele materialiteitsanalyse

Het bepalen van de juiste duurzaamheidsambities en prioriteiten begint met een grondige dubbele materialiteitsanalyse. Door middel van feedback van al je stakeholders krijg je een helder beeld van de belangrijkste impacten, risico’s en kansen die van invloed zijn op jouw organisatie. Deze inzichten vormen de basis voor een strategische focus op de thema’s die zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid van belang zijn.

Stakeholders betrekken voor waardevolle inzichten

In dit proces identificeren we alle stakeholders die een rol spelen binnen je organisatie. Dit zijn de partijen met invloed, betrokkenheid en belang bij je activiteiten. Door goed te luisteren naar hun behoeften, belangen en verwachtingen op het gebied van milieu, mens en bestuur, kunnen we een uitgebreide lijst opstellen van relevante duurzaamheidsthema’s. Zo vergroot je niet alleen het vertrouwen in je organisatie, maar werk je ook aan een sterke en duurzame relatie met je stakeholders.

Van longlist naar shortlist: Het proces van de dubbele materialiteitsanalyse

Een dubbele materialiteitsanalyse is niet compleet zonder grondige evaluatie. Door middel van interne en externe kwalitatieve interviews, enquêtes en een materialiteitsworkshop met het management, brengen we een longlist van materiële thema’s terug naar een shortlist. Elk thema wordt zorgvuldig gewogen op basis van zijn financiële impact en de impact die het heeft op de maatschappij en het milieu. De resultaten worden overzichtelijk gepresenteerd in een grafische materialiteitsmatrix. Deze matrix biedt een helder beeld van de thema’s waarop je de komende jaren moet inzetten, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken voor je duurzaamheidsstrategie.

Een duurzaam pad uitstippelen

Na het afronden van de dubbele materialiteitsanalyse weet je precies welke thema's voor jouw bedrijf het belangrijkst zijn. Op basis hiervan kun je je ambities vastleggen en een concreet pad uitstippelen om je doelstellingen te behalen. Dit proces helpt je om een toekomstbestendige strategie te ontwikkelen die niet alleen voldoet aan de huidige verwachtingen, maar ook inspeelt op toekomstige duurzaamheidsvragen.

Voor CSRD en vrijwillige rapportering

De methodiek van de dubbele materialiteitsanalyse wordt voorgeschreven door de Europese Commissie voor bedrijven die onder de CSRD-wetgeving vallen. Zelfs als je nog niet verplicht bent om te rapporteren, is deze methode waardevol. Bedrijven die vrijwillig hun duurzaamheidsinspanningen willen rapporteren (VSME) kunnen deze analyse gebruiken om een toekomstgerichte en verantwoorde duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen.

Meer weten? Lees onze laatste blogpost  in onze kennisbank of contacteer ons hier

Schermafbeelding 2024-10-11 154726.png

 

Besteed je aandacht aan de thema's waarop je als bedrijf het meest impact hebt en omgekeerd die je positie financieel kunnen schaden of juist kunnen helpen.

 

Meer weten over de dubbele materialiteitsanalyse?

Contacteer ons voor een introductie

bottom of page