Als KMO werk maken van duurzaamheid ? Hello VSME !
Het hoeft geen betoog dat de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) een ‘trickle down’ effect heeft op kleinere bedrijven (KMO’s). Van start gaan met zo’n intern ESG- traject (Environment, Social & Governance) heeft wat handvaten nodig. Benieuwd hoe je hiermee kan starten? Wij bieden met deze opleiding van 1.5 dag een concreet stappenplan.
Take aways van deze opleiding
Tijdens deze drie sessies ism Voka West-Vlaanderen mag je antwoorden verwachten op volgende vragen:
-
Wat is een duurzaamheidsstrategie en hoe krijgt deze vorm ?
-
Wat zijn de stappen die intern moeten gezet worden?
-
Wat zijn de VSME standaarden en welke module past best bij mijn bedrijfsnoden?
-
Waar let ik op als ik communiceer over duurzaamheid van mijn bedrijf?
-
Generieke duurzaamheidsbegrippen die je moet kennen om hier verdere stappen in te zetten.
-
Interactieve oefeningen met een expert/ docent.
-
Kennismaking met andere niet-concurrentiële bedrijven uit West-Vlaanderen.
-
Sessie 1: Materialiteitsstudie en stakeholdermanagement als startpunt voor CSRD rapportage26 september 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Elke deelnemer maakt een korte bedrijfsvoorstellingr: dit is van belang om inzicht te krijgen in het businessmodel, de bedrijfscultuur en de betrokken stakeholders. We leveren op voorhand hiervoor een template aan zodat de nodige elementen (upstream, downstream) aan bod komen. Daarna lichten we het ‘modeltraject’ van het schrijven van een duurzaamheidsrapport zoals beschrijven in de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) toe en wordt geduid waar we ons bevinden in dat traject, wat we gaan uitwerken en wat buiten de scope van deze opleiding valt. We duiden het belang van een gedragen duurzaamheidsstrategie; en hoe rapportage en communicatie hier deel van uitmaakt.
-
Sessie 2: ESRS rapporteringsgebieden: wat en hoe rapporteren26 september 2024, 13u-16u Lesgever: Tine Buysens (SURA) We gaan aan de slag met de eerste twee algemene (en voor iedereen verplichte) ESRS (European Sustainability Reporting Standards) zodat de vorm van het verslag voor iedereen duidelijk is. Zo leren we over welke domeinen men moet rapporteren en hoe deze toe te passen: governance, strategie, policies, acties, datapunten en doelstellingen.
-
Sessie 3: Thematische ESRS standaarden: datapunten1 oktober 2024, 9u-12u Lesgever: Tine Buysens (SURA) Thematische ESRS standaarden: we staan stil bij de inhoud van de ‘governance’ standaard, van ‘own workforce’ en ‘climate change’ en vergelijken de stand van zaken / verslagen van de deelnemers hierop. We overlopen een lijst met verplichte datapunten, dit geeft een idee van de omvang van de oefening en ontbrekende data. We kiezen voor deze standaarden omdat deze doorgaans bij iedereen materieel uitkomen na een materialiteitsoefening.
Voor wie
Ideaal gezien ben je als deelnemer verantwoordelijk voor duurzaamheid binnen je bedrijf, of je houdt je bezig met de communicatie hierover. Denk aan rollen zoals duurzaamheidsverantwoordelijke, communicatie-verantwoordelijke op het gebied van duurzaamheid, of chief operational excellence. Kortom, je bent actief betrokken bij de implementatie van de CSRD in jouw organisatie.
Wat betreft het type bedrijf richten we ons op KMO's die meer inzicht willen krijgen in vrijwillige duurzaamheidsrapportage en die hier in de toekomst zelf mee aan de slag willen gaan.
Praktisch
De prijs voor dit traject is 660 euro, exclusief 21% btw.
-
Sessie 1&2: maandag 25 november 2024, 9u-16u
Ondernemingscentrum (Leistraat 22, 8500 Kortrijk) -
Sessie 3: maandag 2 december 2024, 9u-12u
Voka West-Vlaanderen (President Kennedylaan 9A, 8500 Kortrijk)
Bij de sessies die doorgaan bij Voka West-Vlaanderen is er gratis parking beschikbaar.
Voor de eerste opleidingsdag die doorgaat bij het Ondernemingscentrum is er geen parking beschikbaar, we raden daar de dichtstbijzijnde openbare betaalparking 'Broeltoren' aan.
Inschrijven
Inschrijven kan nu al via volgende link: