Een 20-tal producenten van bouwmaterialen tekenden op 23 november present om ondergedompeld te worden in de circulaire economie. Het initiatief kwam van de partners in het Living Lab MASCO, een door Vlaio gesteund project. Materiaalproducenten (JUUNOO, NNOF), vastgoedspelers (ION), banken (Triodos), impactinvesteerder (Piet Colruyt met Impact House), juristen (Tack51 en KUL) en duurzaamheidsexperten (SuReal en SURA) werken samen rond de oprichting van een Materials-as-a-Service Company. Een MASCO staat in voor de voorfinanciering, terugname en het opnieuw in de markt zetten van circulaire bouwmaterialen.
Zo'n 80% van de milieu-impact van een product wordt in de ontwerpfase bepaald. Enkel als materialen ontworpen worden in functie van hergebruik, kunnen deze op een rendabele manier worden aangeboden met een terugname-overeenkomst of via een leasingcontract.
De CVI (Circular Value Index) is een berekeningsmethode die toelaat na te gaan in welke mate een materiaal of product geschikt is om via een alternatief businessmodel aan te bieden. De restwaarde en de kost van hergebruik zijn daarbij de twee sleutelelementen.
20 materiaalproducenten van onder meer circulaire woningsystemen, isolatie, tapijten, vloeren, meubels, platen, .... doken in de cijfers en gingen aan de slag om hun eigen CVI te berekenen. Het gaf hen inzicht in de score en de mogelijke manieren om hun product aan te bieden. De tool is vooral bedoeld om te weten op welke facetten een producent ken werken om circulaire waarde te creëren.
Tijdens de workshop krijgen de deelnemers aan de hand van een rekenmodel inzicht in de circulaire waarde van hun product, en ontdekken ze hoe economische voordelen gecreëerd worden door de circulariteit van het materiaal te optimaliseren. Deelnemers zijn producenten van plafonds, vloeren, tapijten, technieken, houten constructies, …
Comments