top of page
Foto van schrijverBrecht Bouten

De CSRD audit: Limited assurance brengt duidelijkheid en kansen voor bedrijven

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) brengt grote veranderingen met zich mee voor bedrijven die duurzaamheid serieus nemen. Vanaf 2024 moeten grote bedrijven die onder de CSRD vallen niet alleen hun duurzaamheidsverslag opstellen, maar dit ook laten auditen. Dit betekent dat een onafhankelijke auditor de gegevens controleert om te zorgen dat ze kloppen en voldoen aan de vooraf vastgestelde normen. Voor veel bedrijven is deze CSDR audit een nieuwe verplichting, en dat kan spannend klinken. Maar met de recent verduidelijkte richtlijnen wordt het proces een stuk overzichtelijker.

CSRD audit

Bedrijven starten met limited assurance CSRD audit.

Een van de belangrijkste onderdelen van de audit is het verschil tussen “limited assurance” en “reasonable assurance”. Kort gezegd, beperkt een audit met "limited assurance" zich tot kleinere steekproeven en interviews om na te gaan of de gegevens in orde zijn. "Reasonable assurance" gaat een stap verder met diepere controles en meer zekerheid. In de eerste jaren na de invoering van de CSRD is alleen de beperkte audit verplicht. Dit geeft bedrijven de tijd om zich voor te bereiden op de strengere controles die later volgen.



De nieuwe internationale standaard ISSA 5000 zal leidend zijn.

Voor bedrijven die al vrijwillig hun duurzaamheidsverslag laten auditen volgens de VSME regelgeving, is dit een logische volgende stap. Wat nieuw is, is dat de CSRD deze audit verplicht maakt voor alle grote bedrijven, en uiteindelijk ook voor kleinere ondernemingen. De nieuwe internationale standaard ISSA 5000, die eind 2024 volledig wordt geïntroduceerd, gaat daarbij helpen. Deze standaard biedt een duidelijke handleiding voor auditors en bedrijven, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht.


De CSRD audit focust op deze 4 criteria:

  • De materialiteitsanalyse werd correct uitgevoerd

  • De verplichte disclosures voldoen aan de eisen

  • De ESRS standaarden zijn in acht genomen

  • De digitale tagging in het rapport (XBRL Taxonomy vanaf 2026!)



CSRD audit

Wat betekent dit nu concreet voor bedrijven?

Het is tijd om intern te kijken naar de huidige processen voor het verzamelen en rapporteren van duurzaamheidsdata. Welke informatie wordt al verzameld, en waar zitten nog hiaten? Bedrijven kunnen er nu al voor kiezen om vrijwillig te rapporteren volgens de VSME-standaard, zodat ze voorbereid zijn op het zwaardere werk dat met de CSRD komt. Dit helpt hen niet alleen om straks soepel door de audits te komen, maar ook om beter om te gaan met vragen van leveranciers en klanten over duurzaamheid. Bovendien kunnen banken en verzekeraars bij investeringsprojecten steeds vaker om dit soort informatie vragen. Door nu al in te zetten op transparantie en goede data, vermijden bedrijven reputatierisico’s zoals greenwashing.


Benieuwd hoe de VSME-standaard jouw bedrijf kan helpen met vrijwillige rapportering? Ontdek alles over VSME en ons duurzaamheidsdashboard hier!



Kortom, de verduidelijkingen rond de CSRD-audit maken het voor bedrijven een stuk helderder wat er op hen afkomt. Het is niet alleen een nieuwe verplichting, maar ook een kans om als bedrijf sterker, duurzamer en transparanter uit de hoek te komen. Zo wordt de weg naar duurzaamheid niet alleen iets waar we aan moeten voldoen, maar iets wat ons allemaal vooruit kan helpen.



Heb je nog vragen over dit of andere onderwerpen omtrent duurzaamheid?

Aarzel niet om ons te contacteren via onderstaande knop.



28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page