top of page
Foto van schrijverBrecht Bouten

Echt Groen? Hoe Voorkom je Greenwashing bij Jouw Bedrijf?

Greenwashing is het fenomeen waarbij bedrijven zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Dit lijkt misschien een onschuldig middel om klanten te overtuigen van je groene inzet, maar het kan ernstige gevolgen hebben. Overdreven claims over duurzaamheid kunnen leiden tot een negatieve reputatie en zelfs juridische boetes. Om greenwashing te voorkomen, kun je de volgende vijf vuistregels volgen:


greenwashing

 

1. Wees Transparant en Eerlijk


Duidelijke Communicatie

Eerlijke communicatie over je duurzaamheidsinspanningen is cruciaal. Maak gebruik van duidelijke, nauwkeurige en meetbare gegevens om je claims te ondersteunen. Vermijd vage taal en wees specifiek over de milieuvriendelijke maatregelen die je bedrijf neemt. Patagonia, een bekende outdoor kleding- en uitrustingsfabrikant, is hier een uitstekend voorbeeld van. Het bedrijf is open over zijn duurzaamheidsinspanningen en communiceert gedetailleerde en meetbare gegevens over: transparantie in materiaalgebruik, milieu-impact (zowel energie als CO2) & eerlijke productie


Bewijs en Certificering
greenwashing eco labels

Gebruik erkende certificeringen en labels om je duurzaamheidsclaims te onderbouwen. Voorbeelden zijn het EU Ecolabel, Fair Trade, of B Corp certificering. Deze keurmerken zijn een onafhankelijk bewijs dat je bedrijf voldoet aan strenge milieustandaarden en ethische praktijken. Hierdoor kunnen klanten erop vertrouwen dat je claims op waarheid berusten. Zorg wel dat keurmerken, logo’s en andere je klanten helpen en niet voor verwarring zorgen.



 

2. Maak Echte Vooruitgang


Duurzame Bedrijfsvoering

Integreer duurzaamheid in de kern van je bedrijfsvoering om echt impact te maken. Dit kan betekenen dat je overstapt op hernieuwbare energiebronnen, je afvalbeheer optimaliseert, of duurzame materialen gebruikt. Zorg ervoor dat je duurzaamheidsinitiatieven diepgeworteld zijn in je bedrijfscultuur en niet slechts oppervlakkige marketingtrucs. De huidige en toekomstige Europese regelgeving stimuleert bedrijven om deze processen te starten en voortdurend te verbeteren.

Het SURA-team kan je hierbij helpen door een dubbele materialiteitsanalyse uit te voeren. Dit helpt je bedrijf om de essentiële zaken te identificeren die nodig zijn om risico's in de toekomst te minimaliseren en een duurzamer bedrijf te worden. Door te focussen op zowel financiële als niet-financiële factoren, kan een dubbele materialiteitsanalyse inzicht geven in de impact van duurzaamheid op je bedrijf en hoe je je bedrijfsvoering kunt aanpassen voor langdurig succes.


Continue Verbetering

Duurzaamheid is een continu proces. Blijf je milieuprestaties monitoren en verbeteren. Stel duidelijke doelen en meet je vooruitgang. Betrek je medewerkers en klanten bij dit proces door hen op de hoogte te houden van je vorderingen en uitdagingen.



Is jouw bedrijf reeds actief bezig met duurzaamheidsinitiatieven?

  • Absoluut! Dit is zeer belangrijk voor mij en mijn bedrijf

  • We zijn op zoek naar de juiste stappen om te ondernemen

  • Tot nu toe zijn we er niet mee bezig



 

3. Betrek je Medewerkers


Interne Training en Bewustzijn

Alles begint bij jezelf en je bedrijfscultuur, dus zorg ervoor dat al je medewerkers begrijpen wat duurzaamheid betekent voor jouw bedrijf. Geef trainingen en workshops over duurzame praktijken en zorg ervoor dat iedereen actief betrokken is bij het behalen van je milieudoelen. Dit creëert een gezamenlijke verantwoordelijkheid en stimuleert een cultuur van duurzaamheid binnen je organisatie. Wanneer medewerkers begrijpen en omarmen waarom duurzaamheid belangrijk is, dragen ze effectiever bij aan het succes van je duurzaamheidsinitiatieven.


greenwashing team

Medewerkers als Ambassadeurs

Betrek je medewerkers bij je duurzaamheidsinitiatieven en moedig hen aan om ambassadeurs te worden voor je groene inspanningen. Hun enthousiasme en inzet kunnen helpen om authentieke en geloofwaardige duurzaamheid te bevorderen.


 

4. Betrek je Klanten


Transparantie in de Keten

Wees transparant over je toeleveringsketen door duidelijk te maken waar je producten vandaan komen en hoe ze worden geproduceerd. Laat zien welke stappen je onderneemt om duurzaamheid te bevorderen en je ecologische voetafdruk te verkleinen. Door openhartig te communiceren over je processen, geef je klanten de informatie die ze nodig hebben om weloverwogen keuzes te maken. Dit versterkt niet alleen hun vertrouwen in je merk, maar ook je geloofwaardigheid als verantwoordelijke onderneming. Klanten waarderen eerlijkheid en duurzaamheid, en jouw transparantie kan een sterk concurrentievoordeel bieden. Investeer in duidelijke communicatie en bouw zo een sterke relatie op met je doelgroep.


Klantbetrokkenheid

Moedig je klanten aan om deel te nemen aan je duurzaamheidsinitiatieven. Dit kan door middel van recyclingprogramma's, duurzame productkeuzes, of door hen te informeren over hoe ze zelf duurzamer kunnen leven. Actieve klantbetrokkenheid kan helpen om je inspanningen authentiek en effectief te maken.


 

5. Vermijd Misleidende Marketing


Eerlijke Reclame

Vermijd overdreven claims en wees voorzichtig met de taal die je gebruikt in je marketing. Claims zoals "100% groen" of "volledig duurzaam" kunnen vaak misleidend zijn en leiden tot greenwashing. Richt je in plaats daarvan op concrete acties en meetbare resultaten. Ook claims en vergelijkingen met andere producten, diensten of bedrijven moeten eerlijk zijn.


greenwashing marketing

Stel dat je een schoonmaakmiddel op de markt brengt dat beweert “100% groen” te zijn. Deze claim kan klanten misleiden, omdat het moeilijk is om precies te definiëren wat "100% groen" betekent en wat de werkelijke impact op het milieu is. In plaats daarvan kun je je marketing richten op specifieke, meetbare prestaties van je product. Bijvoorbeeld, je kunt aangeven dat je schoonmaakmiddel biologisch afbreekbaar is binnen 30 dagen en dat de verpakking volledig gerecycled materiaal bevat. Door je te concentreren op concrete en verifieerbare details, bied je je klanten heldere informatie en voorkom je misleidende claims. Dit draagt bij aan eerlijkheid en versterkt je reputatie als betrouwbare producent.


Sociale Verantwoordelijkheid

Integreer maatschappelijke verantwoordelijkheid in je marketingstrategieën. Dit betekent niet alleen focussen op milieuvriendelijkheid, maar ook op ethische praktijken, zoals eerlijke arbeidsomstandigheden en gemeenschapsbetrokkenheid.


 

Conclusie


Greenwashing vermijden is essentieel voor het opbouwen van een betrouwbare en duurzame merkidentiteit. Door transparant te zijn, echte vooruitgang te boeken, je medewerkers en klanten te betrekken, en misleidende marketing te vermijden, kan je bedrijf echt bijdragen aan een duurzamere wereld en er zelf ook beter van worden. Klanten waarderen en ondersteunen bedrijven die authentiek en eerlijk zijn in hun duurzaamheidsinspanningen.


Meer weten? Lees de tips op tegroenomwaartezijn en de guidelines  van het FOD Economie. Lees hoofdstuk D over milieuclaims van de ICC Code voor reclame en marketingcommunicatie. Lees ook onze blogpost over de Green Claim Directive vanuit Europa. Deze richtlijn om greenwashing tegen te gaan werd in februari goedgekeurd. Deze bevat een lijst met wat wel en niet mag gecommuniceerd worden op vlak van duurzaamheid en zal in voege treden in september 2026.


Contacteer SURA en wij helpen om jouw duurzaamheidsclaims te onderbouwen.

Heb je vragen over greenwashing vermijden of andere duurzaamheidsinitiatieven? Wil je als bedrijf graag een stap vooruit zetten richting een circulaire wereld? Contacteer ons via onderstaande knop of sofie@sura-impact.be voor een vrijblijvend gesprek.






23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page