Een ecologiepremie is een financiële tegemoetkoming aan ondernemingen die ecologie-investeringen zullen realiseren in Vlaanderen. Met de ecologiepremie wil de Vlaamse overheid ondernemingen stimuleren om hun productieproces milieuvriendelijk en energiezuinig te organiseren. Hierbij neemt de Vlaamse regering een gedeelte van de extra investeringskosten die een dergelijke investering met zich brengt, op zich. Er wordt enkel steun gegeven voor de componenten van de technologie en niet voor andere kosten zoals plaatsing/installatie, overhead, … Dit moet dan ook apart worden vermeld op de factuur.
De ecologiepremie wordt toegekend via een limitatieve technologielijst. Om in aanmerking te komen voor de steun moet je investering op deze lijst vermeld worden en aan de voorwaarden op de lijst voldoen. De limitatieve technologielijst wordt een 3tal keer per jaar aangepast.
Hierbij de belangrijkste aanpassingen voor oktober 2023 per thema:
Batterij-opslag van elektrische energie kan voor het eerst via de ecologiepremie gesteund worden
Diverse:
Dit is voor bedrijven die bezig zijn met het optimaliseren van hun energiesysteem mogelijks wel de belangrijkste toevoeging, namelijk “Opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie”. Het gaat hierbij om de investering voor de stationaire opslag van duurzaam opgewekte elektrische energie. De batterij moet een vermogen hebben van minsten 5kVA en een capaciteit van minstens 15 kWh. De maximale capaciteit die wordt gesteund is 5 keer het gemiddeld dagverbruik. De steun bedraagt voor kmo’s 30% en voor grote ondernemingen 15%.
Koeling:
De Technologie “energieterugwinningsunit voor expansie-energie bij koelinstallaties” werd toegevoegd. Deze technologie is inzetbaar bij CO2 koelsystemen.
Transport:
De technologie: “Elektrisch laadstation” staat niet langer op de lijst, hierdoor is er geen steun meer mogelijk voor laadpunten met een vermogen van minimum 50 kW. Deze technologie werd vervangen door “Niet publiek laadstation voor elektrische bussen en vrachtwagens”, waarbij een niet publieke snellader moet geïnstalleerd worden met een vermogen van minimum 150kW. Hiervoor wordt een steun voorzien van 30% voor kmo’s en 15% voor grote ondernemingen.
Daarnaast wordt er extra ingezet op geëlektrificeerde werktuigen met de steun voor “Batterij elektrisch offroad werkvoertuig” en “Werkvoertuig met elektrische aandrijving van het werktuig”.
Ook kan er steun verkregen worden voor “Ombouw van een dieselvrachtwagen naar een batterij elektrische vrachtwagen” hierbij moet de vrachtwagen dus worden omgebouwd naar een volledig elektrische aandrijving, per onderneming is de steun beperkt tot twee vrachtwagens. (steunpercentage bij kmo’s bedraagt 50%, bij grote ondernemingen 40%).
Voor de andere thema’s zoals verwarming en water werden er geen belangrijke wijzigingen doorgevoerd. De volledige lijst is terug te vinden op de website van VLAIO.
Wij kunnen helpen bij het onderzoeken van de steunmogelijkheden voor uw ecologische investeringen
Comments