top of page
Foto van schrijverBrecht Bouten

Hoe een Duurzaamheidsdashboard je kan helpen bij het meten van ESG.

We hoeven het je niet te zeggen: Duurzaamheid staat steeds centraler in de bedrijfsvoering en het meten en rapporteren van ESG (Environmental, Social, Governance) prestaties is cruciaal. Een duurzaamheidsdashboard kan inzicht bieden in je prestaties en strategieën. Een op maat gemaakt Power BI-dashboard kan jouw bedrijf helpen bij het monitoren van een selectie aan ESG-criteria, het volgen van de VSME-richtlijnen en het ontdekken van kansen en hiaten in je duurzaamheidsstrategie.


Duurzaamheidsdashboard

1. Opzet van een Power BI Dashboard: Gepersonaliseerd voor jouw Bedrijf


Veel bedrijven zijn al bekend met het gebruik van dashboards in Power BI voor financiële data. Ditzelfde principe kan worden toegepast op duurzaamheidsdata. Het opzetten van een gepersonaliseerd duurzaamheidsdashboard in Power BI biedt een visueel en interactieve manier om ESG-gegevens te monitoren. Door relevante KPI's (Key Performance Indicators) te integreren, zoals energieverbruik, afvalbeheer en sociale impact, kun je op een eenvoudige manier de voortgang volgen en analyses uitvoeren.



2. Vooruitkijken met VSME Richtlijnen


Hoewel je bedrijf misschien nog niet verplicht is om te rapporteren over duurzaamheid, kan het volgen van de VSME (Voluntary European Sustainability Reporting Standards) richtlijnen je helpen om je voor te bereiden op toekomstige verplichtingen. Banken en verzekeringsmaatschappijen stellen steeds vaker eisen aan bedrijven om transparant te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen, vooral bij het aanvragen van leningen of verzekeringen. VSME zal daarbij waarschijnlijk de standaard zijn die gevolgd zal worden.


Kom HIER meer te weten over wat de VSME richtlijnen precies inhouden.


Een duurzaamheidsdashboard kan je helpen om deze richtlijnen te volgen door je te voorzien van de nodige gegevens en rapportages om aan de eisen te voldoen. Dit betekent dat je voorbereid bent op eventuele toekomstige regelgeving en tegelijkertijd financiële instellingen kunt overtuigen van jouw inzet voor duurzaamheid.


3. Opportuniteiten en gaps in je duurzaamheidsstrategie


Een ander belangrijk voordeel van een duurzaamheidsdashboard is de mogelijkheid om opportuniteiten en hiaten in je duurzaamheidsstrategie te identificeren. Door het verzamelen en analyseren van gegevens over verschillende ESG-criteria, kun je ontdekken waar je bedrijf sterke prestaties levert en waar verbeteringen nodig zijn.


Door regelmatig je dashboard up te daten, krijg je waardevolle inzichten die je kunnen helpen bij het aanscherpen van je duurzaamheidsstrategieën en het ontwikkelen van gerichte actieplannen.


Het duurzaamheidsdashboard biedt een krachtig hulpmiddel om ESG-prestaties te meten, te volgen en te verbeteren. Het stelt je niet alleen in staat om te voldoen aan de VSME-richtlijnen en toekomstige rapportage-eisen, maar helpt ook bij het ontdekken van kansen en het identificeren van verbeterpunten in je duurzaamheidsstrategie.

Geïnteresseerd in een duurzaamheidsdashboard voor jouw bedrijf?

Contacteer ons hier voor een eerste verkenning!


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page