top of page

Nieuwe regelgeving EUDR: Wat moet je weten?

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden

In de strijd tegen ontbossing heeft de Europese Unie een nieuwe wetgeving geïntroduceerd: de Regulation on Deforestation-free products, ofwel de EUDR. Deze regelgeving verplicht bedrijven om alleen producten op de Europese markt te brengen die niet bijdragen aan ontbossing of bosdegradatie. Bovendien moeten de goederen legaal zijn geproduceerd. Klinkt simpel, maar de impact is groot. Vanaf 30 december 2024 geldt deze verordening voor allerlei grondstoffen en producten. Benieuwd wat dit voor jou betekent? Lees hieronder verder!


EUDR ontbossing

Wat houdt de EUDR precies in?

De EUDR geldt voor producten die in de EU worden geproduceerd en eventueel geëxporteerd, maar ook voor producten die naar de EU worden geïmporteerd. De verordening richt zich specifiek op zeven grondstoffen die als belangrijkste veroorzakers van ontbossing worden gezien: runderen, palmolie, soja, cacao, koffie, rubber en hout. Daarnaast vallen ook afgeleide producten zoals leer, chocolade en meubels onder de regelgeving.


De EUDR is eigenlijk een uitbreiding van de bestaande EUTR (European Timber Regulation), die sinds 2013 geldt voor de import van hout en houtproducten. Vanaf 30 december 2024 vervangt de EUDR deels de EUTR, hoewel die laatste nog tot 2027 van kracht blijft voor hout dat vóór 29 juni 2023 is gekapt. (UPDATE: De Europese Commissie stelt de ontbossingswetgeving met een jaar uit. Dit geeft bedrijven meer tijd om aan de regels te voldoen. De EUDR zou dus vanaf 30 december 2025 pas van kracht worden en zelfs pas later voor kleinere bedrijven)



Wat zijn de belangrijkste grondstoffen?

De wetgeving is van toepassing op zeven grondstoffen die vaak in verband worden gebracht met ontbossing:


EUDR ontbossing
  • Runderen

  • Palmolie

  • Soja

  • Cacao

  • Koffie

  • Rubber

  • Hout



Daarnaast geldt de wet ook voor verschillende afgeleide producten zoals leer, chocolade en meubels. De volledige lijst van grondstoffen en bijbehorende productcodes vind je in Bijlage 1 van de Europese verordening (EU) 2023/1115. Producten die niet op deze lijst staan, vallen niet onder de EUDR, zelfs niet als ze mogelijk componenten bevatten die wel onder de EUDR vallen. Denk bijvoorbeeld aan auto’s met leren stoelen.



Voor wie geldt de EUDR?

Kort gezegd, iedereen die handel drijft binnen de Europese Unie moet zich aan de nieuwe regels houden. Dit geldt voor zowel grote bedrijven als kleinere ondernemingen, inclusief eenmanszaken. Afhankelijk van je rol in de toeleveringsketen word je ingedeeld als ‘marktdeelnemer’ of ‘handelaar’. Marktdeelnemers moeten zelf een zorgvuldigheidsstelsel opzetten om aan te tonen dat hun producten ontbossingsvrij zijn. Handelaren, daarentegen, kunnen vertrouwen op verklaringen van hun leveranciers, tenzij ze als grote handelaar worden geclassificeerd. Dan gelden dezelfde eisen als voor marktdeelnemers.


Ben je een particulier die graag een zak koffie, een houten tafeltje of een reep chocolade importeert? Geen zorgen, voor privégebruik hoef je je niet aan de EUDR te houden. Maar zodra je van plan bent deze producten te verkopen of te gebruiken in commerciële activiteiten, val je wel onder de regels.



Wanneer gaat de EUDR in?

De EUDR gaat officieel in op 30 december 2025. Voor micro-ondernemingen en KMO’s is er echter uitstel tot juni 2026, met uitzondering van bedrijven die al in hout handelen. Dat geeft kleinere spelers iets meer tijd om hun processen aan te passen aan de nieuwe regelgeving.


EUDR ontbossing

Wat zijn de gevolgen?

De EUDR legt een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven om te bewijzen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Dat betekent dat ze hun toeleveringsketens nauwlettend moeten monitoren en, indien nodig, moeten aanpassen. Voor consumenten is dit goed nieuws: zij kunnen erop vertrouwen dat producten op de EU-markt voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Maar voor bedrijven betekent dit een flinke aanpassing in hun manier van werken.



Conclusie

De EUDR is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere wereld, maar brengt ook uitdagingen met zich mee voor bedrijven. Of je nu een kleine ondernemer bent die koffie importeert of een groot bedrijf dat meubels exporteert, het is belangrijk om nu al in actie te komen. Zorg ervoor dat je toeleveringsketen klaar is voor de veranderingen en voorkom problemen als de wet eenmaal in werking treedt.


Benieuwd of jouw producten onder de EUDR vallen of wil je meer weten over de wetgeving? Bekijk dan de officiële website van de Europese Unie voor alle details en updates of vraag ons bij SURA om meer info via onderstaande knop.






23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page