top of page
Foto van schrijverBrecht Bouten

Wat is de VSME-richtlijn?

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

 

Belangrijke update!!

In Oktober 2024 werd een tweede versie van de VSME standaard goedgekeurd door EFRAG met enkele belangrijke veranderingen aan de richtlijn en toe te passen analyses. We komen binnenkort met een update over dit topic!


 

Wat is VSME?

Met de invoering van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is duurzaamheid niet langer een optie, maar een verplichting voor grote bedrijven. Sinds kort moeten zij actief rapporteren over hun duurzaamheidsactiviteiten. Maar wat betekent dit voor kleine en middelgrote bedrijven (KMO's)? Voor hen is er goed nieuws: er zijn vereenvoudigde European Sustainability Reporting Standards (ESRS) in de maak, specifiek afgestemd op hun behoeften. In januari 2024 werd de eerste versie van dit voorstel gepubliceerd, waarmee een belangrijke stap is gezet richting verduurzaming van het KMO-landschap. Een van de kerncomponenten hiervan is de VSME-richtlijn.



Waarom vereenvoudigde standaarden?

De introductie van vereenvoudigde ESRS is cruciaal voor een duurzamere toekomst. Voor veel kleinere bedrijven kan rapporteren over duurzaamheid namelijk complex en tijdrovend zijn. Door de verslagleggingsvereisten te vereenvoudigen, wordt het voor een kleinere KMO gemakkelijker om duurzaamheid in hun bedrijfsvoering te integreren en hierover te rapporteren. Gezien het enorme aandeel KMO's in de Belgische economie, is hun betrokkenheid bij ESG-rapportages (Environmental, Social, en Governance) van groot belang. Door deze vereenvoudigde standaarden kunnen kleine bedrijven sneller en effectiever bijdragen aan de transitie naar een duurzame economie. Het is ook overduidelijk dat de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) een significant 'trickle down' effect uitoefent op KMO's.


 

Voor wie zijn vereenvoudigde ESRS van toepassing?

De vereenvoudigde ESRS-richtlijnen zijn bedoeld voor beursgenoteerde KMO's die binnen de reikwijdte van de CSRD vallen. In België zijn dat er niet veel, maar deze bedrijven moeten wel voldoen aan minstens twee van de volgende drie criteria:

  • Meer dan 50 werknemers

  • Een balanstotaal van meer dan €5 miljoen

  • Een netto-omzet van meer dan €10 miljoen


Hoewel de rapportageverplichting enkel geldt voor beursgenoteerde KMO's, kunnen ook andere bedrijven vrijwillig hun duurzaamheidsinitiatieven openbaar maken. Dit wordt steeds vaker verwacht door banken, investeerders en andere belanghebbenden. Om deze bedrijven te ondersteunen, heeft EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) een vrijwillige, gestandaardiseerde methode ontwikkeld: de Voluntary SME ESRS, beter bekend als de VSME-richtlijn.


 

Wat houdt de VSME-richtlijn in?

Hoewel de vereenvoudigde ESRS nog steeds in ontwikkeling zijn, zijn de belangrijkste kenmerken al bekend. De VSME-richtlijn richt zich op de volgende hoofdpunten:

  1. Materialiteit voor het bedrijf: De KMO hoeft zich alleen te richten op duurzaamheidsonderwerpen die een directe impact op hun bedrijfsvoering hebben.

  2. Materialiteitsbeoordelingsproces: Er wordt een vereenvoudigde methode geïntroduceerd waarmee bedrijven sneller en efficiënter hun materialiteit kunnen beoordelen.

  3. Vermindering van onderwerpen: De vereenvoudigde ESRS zal minder onderwerpen omvatten dan de volledige ESRS, waardoor de rapportagedruk voor de KMO vermindert.

  4. Eenvoudiger rapportagekader: Het rapportagekader wordt afgestemd op de vereenvoudigde ESRS, wat zorgt voor een heldere en toegankelijke rapportagemethode.


Er zijn 4 combinaties mogelijk voor rapportering binnen VSME:

  • Basic module

  • Basic module + PAT module

  • Basic module + BP module

  • Basic module + PAT module + BP module



BASIC MODULE:

Minimum requirements.

Basic metrics over Environment, Social en Business Conduct.


POLICIES, ACTIONS & TARGETS MODULE:

Aanvullend en narratief onderzoek.

Verplichte materialiteitsanalyse vooraf.

Indien de organisatie reeds beleid en doelstellingen heeft rond duurzaamheid.


BUSINESS PARTNERS MODULE:

Aanvullende datapunten die ook worden gebruikt door kredietverstrekkers, investeerders en zakelijke klanten.

Verplichte materialiteitsanalyse vooraf.




 

Conclusie

De VSME-richtlijn is een veelbelovende ontwikkeling voor KMO's in België. Terwijl grote bedrijven al onder de CSRD moeten rapporteren over hun duurzaamheidsinspanningen, biedt de VSME-richtlijn kleinere bedrijven een eenvoudiger en gestroomlijnder alternatief. Deze vereenvoudigde standaarden zullen het voor een kleinere KMO gemakkelijker maken om hun rol te vervullen in de wereldwijde transitie naar duurzaamheid, en hen tegelijkertijd helpen om aan de verwachtingen van investeerders en andere belanghebbenden te voldoen. Een duurzaamheidsdashboard kan je helpen om alle data te capteren en up to date te houden.


Heb je vragen over VSME of het duurzaamheidsdashboard binnen jouw bedrijf? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek.








146 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page