top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverBrecht Bouten

Wat is ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation)?

De “Ecodesign for Sustainable Products Regulation” (ESPR) werd in maart 2022 voorgesteld en zal de huidige EU Ecodesign-richtlijn vervangen. Het zal uitgebreidere Ecodesign-eisen introduceren, voor veel meer productgroepen. Dit zal gevolgen hebben voor een breder scala aan bedrijven. En tegen 2030 potentieel kunnen leiden tot energiebesparingen die qua omvang vergelijkbaar zijn met de import van Russisch gas door de EU.


ESPR Ecodesign products
Wat is de ESPR exact?

De Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR) is een Europese wetgevingsmaatregel die als doel heeft de duurzaamheid van producten te bevorderen. Het belangrijkste doel van de ESPR is om producten duurzamer, efficiënter en gemakkelijker te repareren en recyclen te maken. Dit wordt bereikt door:


  1. Duurzaam Ontwerp: Het stellen van ecologische ontwerpvereisten aan producten, zodat ze langer meegaan, makkelijker te repareren zijn en minder schadelijk zijn voor het milieu.

  2. Resource-efficiëntie: Het bevorderen van efficiënter gebruik van grondstoffen en energie tijdens de gehele levenscyclus van een product.

  3. Herstelbaarheid en Recycleerbaarheid: Het vereenvoudigen van de mogelijkheden voor herstel en recycling van producten, zodat ze minder vaak worden weggegooid.

  4. Informatievoorziening: Het verplichten van fabrikanten om duidelijke informatie te verstrekken over de duurzaamheid en milieuprestaties van hun producten.


Is jouw bedrijf klaar voor ESPR?

  • ja, we zijn er helemaal klaar voor

  • Neen, wij kunnen nog wat hulp gebruiken


Wat houdt de ESPR in?

De ESPR maakt deel uit van de bredere Europese Green Deal en de circulaire economie-strategie van de EU, gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van duurzame economische groei. In enkele punten kunnen we opsommen wat de belangrijkste onderdelen van deze visie zijn die reeds in werking zijn gezet:


  • Mandatory Green Public Procurement

  • Prevention of Destruction of Unsold Consumer Goods (vooral textiel)

  • Market Surveillance and Customs Controls

  • Broad Scope of Products (steeds nieuwe product groepen bijkomend)

  • Digital Product Passport (vanaf 2027)

  • Information & Performance Requirements for 'Substances of Concern'


Heb je nog vragen over dit onderwerp? SURA kan je helpen bij alle stappen die nodig zijn om jouw bedrijf voor te bereiden op alle veranderingen die op ons af komen. Contacteer ons op info@sura-impact.be of op 0477/44 53 25


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

SURA-IMPACT BV

Conservatoriumplein 8 - bus 3 

8500 Kortrijk

info@sura-impact.be

BE0739547596

Sofie 0477/44 53 25

  • LinkedIn
Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwsbrief
bottom of page